TIPS
Prøv at købe aktier med en demokonto på eToro

Din kapital er i fare

Aktier for begyndere

I denne guide lærer du om aktier til begyndere. Vi vil gå igennem, hvordan aktier fungerer, hvilke aktier der skal købes, og hvordan vi kan begynde at tjene penge på aktier. Hvis du er nybegynder, er det godt, at du ved, at der er stor risiko for at investere dine penge i aktier. Husk kun at investere penge, som du har råd til at tabe. Aktiemarkedet er steget på lang sigt. På kort sigt svinger aktiemarkedet dog op og ned med omkring 20%.

Nu skal jeg gennemgå, hvad en aktie er for dig, der er nybegynder!

Hvad er en aktie?

En aktie er en del af et selskab.
En aktie har en pris, der afspejler virksomhedens samlede værdi.

Tænk for eksempel på, at hvis du køber aktier, køber du dig ind i et selskab, så du bliver partner i at købe aktier i forskellige virksomheder.

En aktie er en type værdipapir, der angiver ejerskab af en virksomhed. Virksomheden kan udstede aktier eller andele, som repræsenterer ejerskab, og derved giver investorerne mulighed for at købe virksomheden uden at betale den fulde pris.

Og hvorfor vil du så købe aktier? Jo, for hvis virksomheden klarer sig godt og får mere overskud, vil andre investorer gerne købe aktier i virksomheden, og det betyder, at kursen på aktierne stiger, fordi virksomheden bliver mere værdifuld.

Aktier for begyndere etoro

Ingen kurtage

Prøv at købe aktier med en demokonto

Perfekt til dig, der er nybegynder inden for aktier

Din kapital er i fare. Andre gebyrer er gældende. For mere information, besøg etoro.com/trading/fees.

SAXO INVESTOR

Lav kurtage 0.10% (min 14 kr)

Gratis aktiesparekonto

Nem at bruge til at handle med aktier

Vær opmærksom på, at investering indebærer en høj risiko

Hvordan fungerer aktier?

Det, der styrer aktiekursen, er udbud og efterspørgsel, så hvis mange vil købe aktien, fordi de synes, at virksomheden er attraktiv, tror du, at aktien og virksomheden vil få mere overskud i fremtiden, køber du aktierne, hvilket betyder at kursen på aktien stiger.

Sådan fungerer aktier.

Hvorfor går aktier op og ned?

Aktier går op og ned, fordi vi (markedet) hver dag køber og sælger aktier baseret på, hvad vi tror, ​​virksomheden vil være værd i fremtiden.

Aktiekurserne bestemmes af udbud og efterspørgsel, så når der er stor efterspørgsel efter aktier, stiger kursen. Det omvendte er også tilfældet.

Der er en grund til, at aktier og aktiemarkedet går op og ned.

 • Når forskellige virksomheder tjener mere i fortjeneste, bliver virksomhederne mere værdifulde, og så stiger prisen på aktier.
 • Når virksomheder i stedet går dårligere og får mindre overskud, så sælger markedet aktierne, fordi de tror, ​​at virksomhederne vil være mindre værd i fremtiden, og så falder prisen på aktier.

Selvfølgelig er der undtagelser med aktier, hvor der er selskaber, der slet ikke tjener noget, og kursen på aktier stadig stiger!

Men det er lidt af en præmie for dig, der er nybegynder.

Tips til dem, der vil starte med aktier

Mit bedste tip til dig, der vil starte med aktier, er at turde investere pengene så tidligt som du kan og ikke vente med at prøve at lære alt om aktier. Du lærer mest om aktier, når du har investeret penge i virksomhedsaktier, ikke ved at læse bøger om, hvordan historien har udviklet sig.

Den bedste måde for dig at starte med aktier er simpelthen bare at åbne en investeringsopsparingskonto og vælge 2-3 stabile virksomheder, der tjener et overskud, hvor du køber aktier.

Når du er startet med aktier, vil du løbende lære mere om, hvordan aktiemarkedet fungerer og lære af dine fejl for derefter at blive bedre til at finde gode aktier at købe.

Vi laver alle fejl i begyndelsen, så sørg for ikke at investere penge, som du har brug for, men start med aktier med en lille kapital, som du har råd til at være foruden.

 • Start med aktier med en lille kapital, som du har råd til at være foruden i mindst 3-5 år
 • Start med at købe aktier i virksomheder, der får overskud og øger deres overskud fra år til år
 • Vent ikke med at investere dine penge, fordi du vil lære mere om aktier, når du har investeret på aktiemarkedet og ikke ved at læse aktiebøger.
 • Vær tålmodig, når du køber aktier, og forvent ikke at blive rig om natten på dine første aktieinvesteringer
 • De fleste mennesker, der starter med aktier, laver ofte fejl i begyndelsen, så sørg for at læse op på de virksomheder, du køber aktier i, og lær af dine aktiemarkedssedler.

Hvilke aktier skal jeg købe?

Der er mange forskellige typer aktier, men de letteste og “mere stabile” aktier er selskaber, som du kender, og ved, hvad de laver.

Mange begyndere falder ofte i fælden med at købe virksomheder, som du ikke forstår, hvordan deres forretningsmodel ser ud, hvad de tjener penge på, og hvad fremtiden bringer for virksomheden, hvilket betyder, at mange begyndere taber penge på aktier det absolutte første du gør på aktiemarkedet.

Mit tip er, at du køber danske aktier, der er noteret på den danske fondsbørs. Køb danske virksomheder, der giver overskud, og gør det år efter år.

Disse aktier er gode at købe, hvis du er nybegynder, fordi du reducerer risikoen for at miste dine aktier, hvis du køber et stabilt selskab, der allerede giver overskud.

En god tommelfingerregel er at købe mindst 3-5 aktier på for at sprede risikoen blandt dine investerede penge i din aktieportefølje. Så undgår du, at en andel går dårligt, og hele din investering går dermed tabt.

 • Køb mindst 3-5 aktier for at sprede risikoen og blive mere diversificeret
 • Spred dine lagerkøb flere gange over en lang periode for at undgå at købe, når det er dyrest
 • Køb kun aktier i virksomheder, som du kender, og hvor du forstår, hvordan de tjener penge

Nedenfor vil jeg give dig eksempler på danske virksomheder, der har øget deres indtjening pr. Aktie i mindst 5 år i træk.

Aktierne er ikke en købsanbefaling, men kun eksempler på virksomheder, der øger deres overskud og får en positiv aktieudvikling.

AktierUdvikling 3 år
ChemoMetec+968%
NTG Nordic Transport+502%
Gyldendal A+295%
North Media+231%
Brdr. A&O Johansen+216%
WIRTEK+183%
Genmab+178%
Danske Andelskassers+168%
DSV Panalpina+158%

Risici og fordele på aktiemarkedet

Risiko: Der er stor risiko for at tabe penge på aktiemarkedet. Aktier kan skifte værdi flere hundrede procent om året

På den positive side er der en række muligheder, der kan opstå, når man investerer i aktier. Nogle af disse muligheder er

 • Muligheden for at opnå et betydeligt afkast af investeringen over en periode på fem år eller mere (hvis den virksomhed, som du investerer i, forbliver succesfuld og ikke oplever større problemer)
 • Muligheden for at sprede din portefølje og reducere risikoen ved at inddrage aktier som en del af din investeringsstrategi

Der er også nogle risici forbundet med at investere i aktier, f.eks:

 • Risikoen for at tabe penge (aktiekurserne kan falde betydeligt)
 • Virksomhedens konkurs (hvilket medfører, at aktionærerne mister alle deres investeringer)
 • Omkostninger i forbindelse med aktiehandel, som kan være dyre for mindre investorer

Du har mulighed for at tjene penge, hvis du køber aktier rigtigt! På lang sigt ser aktiemarkedet steget op ad.

Mere om aktier

Skriv en kommentar