Investeringsrobotter er en type software, der kan investere på aktiemarkedet for dig. Det er en fordel, fordi du ikke behøver at bruge din tid på at undersøge og købe aktier eller andre investeringer; i stedet gør robotten alt dette arbejde for dig.
Investeringsrobotter kan være fordelagtige, fordi de typisk er billigere end at ansætte en aktiv fondsforvalter. De giver også ofte et bedre afkast. Gebyrerne for investeringsrobotter ligger normalt på mellem 0,5 % og 2 %. Det er meget billigere end det, som de fleste aktive fondsforvaltere opkræver (normalt 10 %).
Investering gennem en investeringsrobot er en fantastisk måde at investere på. Du behøver ikke at bekymre dig om at overhandle, som du ville gøre, hvis du selv handlede.
LYSA – Den bedste investeringsrobot 2023
Efter min mening er LYSA den bedste investeringsrobot i 2023.
For det første har LYSA et lavt forvaltningshonorar, hvilket betyder, at du beholder en større del af afkastet i stedet for, at afkastet tilfalder forvalteren. Det betyder, at du får et bedre afkast af dine investeringer på længere sigt.
Derudover tilbyder LYSA en god spredning af porteføljen, hvilket betyder, at fondene giver eksponering til hele verden, så dine penge ikke løber så stor risiko, hvis et enkelt land eller aktie skulle klare sig dårligere økonomisk i fremtiden.
Afslutningsvis anser jeg LYSA for at være den bedste investeringsrobot i 2023 på grund af dens lave administrationsgebyr og gode diversificering. Disse faktorer gør, at du kan få et godt afkast på dine investeringer med en lavere risiko end generelt.

Den bedste investeringsrobot 2023 ifølge SparaCash
Bedst i test ifølge Forbrugerrådet Tænk.
Laveste gebyr af alle investeringsrobotter
Perfekt til dig, der er nybegynder
Husk, at investeringar er risikabelt
Nord Investment – Simpel investeringsrobot

Den næstbedste investeringsrobot 2023 ifølge SparaCash
Meget nem at bruge
Perfekt til dig, der er nybegynder
Husk, at investeringar er risikabelt
Hvad er en investeringsrobot?
De senere år er der kommet et nyt begreb for folk, som gerne vil investere deres penge i forskellige værdipapirer, men som ikke selv har stor viden om investeringsmarkedet: Investeringsrobotter. En investeringsrobot er et stykke software, som ud fra nogle givne forudsætninger kan købe og sælge værdipapirer og på den måde sikre, at dine investeringer holder sig inden for de rammer, som du har defineret.
Investeringsrobotten tilbydes som regel via et etableret pengeinstitut eller vekselererfirma, og den er således et hjælpeværktøj til folk, som allerede er professionelle tradere inden for værdipapirer og handler på andres vegne. Ved hjælp af robotten kan de tilbyde deres service også til mange af de mindre investorer, som i disse år melder sig på markedet.
Hvis du vil have et billede af, hvad en investeringsrobot er, kan du forestille dig en stor balje med en masse forskellige investeringspapirer. Så fodrer du investeringsrobotten med en række oplysninger om dine præferencer i forhold til investeringer: Hvor stor risiko vil du løbe, er der ting, du ikke vil – eller særlig gerne vil – investere i, og skal papirerne være fra bestemte lande? Ud fra disse informationer stikker robotten så sin hånd ned i baljen med investeringspapirer og vælger dem, der passer til dine krav og informationer. Dine investeringer bliver styret med sikker hånd ud fra de forhåndsinformationer, som du har givet investeringsrobotten.
En investeringsrobot sorterer altså dine investeringer for dig, så du får en bred portefølje af papirer inden for det område, du har valgt. De papirer, som robotten vælger imellem, er på forhånd udvalgt af den bank eller det firma, der udbyder robottens service. Den opererer altså ikke fuldstændig frit et ubegrænset marked, men i den del af markedet, som dens udbyder har udpeget.
En investeringsrobot er en økonomisk fordelagtig løsning for mange, især lidt mindre investorer, fordi den er billigere end en egentlig rådgiver, som ellers kunne varetage din portefølje.
Hvilke investeringsrobotter er der?
Markedet tilbyder i øjeblikket en god håndfuld investeringsrobotter, som du kan betjene dig af. De udbydes af forskellige banker og finansielle institutioner. Ofte vil du vælge den robot, som din egen bank måske tilbyder, men har den ikke sin egene robot, vil du typisk kunne finde den, der passer dig bedst, ved at tjekke mulighederne ud på internettets sider om finansiel rådgivning.
Det er de mest populære investeringsrobotter i Danmark 2023:
- LYSA
- NORD.investments
- Munnypot
- Sparindex
- Nora
- June
- Nordnets månedsopsparing
- Darwin
Hvilken af robotterne du vælger at gøre brug af afhænger typisk af, hvilket pengeinstitut du bruger, eller om du er tilknyttet et eksternt rådgiverfirma eller anden finansiel institution.
Robotterne investerer i en blanding af aktier og obligationer. Hvordan forholdet mellem aktier og obligationer ser ud, vil typisk afhænge af, den investeringsprofil du har – altså hvor stor en risiko du vil tage i forbindelse med dine investeringer. Er der en høj andel af aktier i forhold til obligationer, vil du typisk have en højere risiko. Men omvendt vil en stor andel af aktier også give dig muligheder for et større afkast.
Ved en aktieandel på typisk 15% taler vi om lav risiko. Ved 35% er der tale om moderat risiko. Ved en aktieandel på 60% er der middel risiko. Og udgør andelen af aktier 80% eller mere af din investering, vil vi typisk betegne det som en højrisiko investering.
Baggrunden for dette er, at aktiekurser typisk kan svinge og gør det med kort horisont. Det betyder også, at hvis du er ved slutningen af dit “investeringsliv”, sådan at du inden for en kort tidsperiode skal realisere dine papirer til et formål, typisk vil vælge en lavere andel af aktier, end hvis du har et langt investeringsliv foran dig. Obligationer giver et lavere, men stabilt afkast.
Markedet for investeringsrobotter ændrer sig og bliver hele tiden større, så det er en god idé at holde øje med udbuddet eller konsultere end rådgiver.
1. LYSA
Bedste investeringsrobotten 2023

Kort sagt er min mening, at LYSA er den investeringsrobot, som jeg bedst kan lide af alle investeringsrobotter på markedet, fordi den tilbyder et meget lavt gebyr og en enkel platform til at begynde at spare i fonde.
- LYSA er den billigste fondsrobot i Danmark
- Nemt at komme i gang med fondsopsparing gennem LYSA investeringsrobot
- LYSA sænker dit fondsgebyr løbende, jo flere kunder der vælger at begynde at spare midler op hos LYSA
- Du kan nemt oprette flere fondskonti hos LYSA med forskellige risikoniveauer og tidshorisonter
LYSA giver dig en god blanding af aktier og renter globalt til et lavt gebyr baseret på det risikoniveau, som investeringsrobotten anser for at være den rigtige for din opsparingstype.
Min mening om investeringsrobotten LYSA er, at den er god. Det fungerer perfekt for dig, der er nybegynder, og som ikke aner, hvilke fonde du skal investere i. Det eneste, jeg synes er dårligt, er, at du, der ikke har erfaring med at spare i fonde, ikke ved, hvilken risiko du skal tage og måske ikke tør tage den højeste risiko. Er du et ungt menneske, der gerne vil spare langsigtet, bør du næsten altid have 100 % andele i din fondsopsparing.
Sørg derfor for at vælge den højeste risikoprofil, hvis du vil begynde at spare op i fonde til langsigtet økonomisk sikkerhed (om mindst 3-5 år), så du får størst mulighed for et godt afkast, når du starter opsparingen hos LYSA.
2. Nord Investments

NORD.investments er den mest populære investeringsrobot i Danmark i øjeblikket. De tilbyder dig en komplet løsning, hvor du kan investere dine penge gennem deres tilpassede robot. Du vælger selv, hvad du er interesseret i at investere i, og så vælger robotten, hvilke ETF’er, der passer bedst til din opsparing.
Det samlede gebyr for at investere gennem NORD er omkring 0.75 % Du skal desuden investere minimum 30.000 danske kroner for at kunne investere på platformen.
NORD.investments tilbyder også en gratis investeringsplan, prøv den her!


For hvem er en investeringsrobot god til?
En investeringsrobot er et automatiseret instrument, som bruges til at forvalte investeringsformuer med. De er velegnede til folk, der ikke selv ønsker at foretage investeringer og som ikke er i målgruppen for private banking, som mange banker tilbyder folk med større formuer.
De senere år er der kommet mange flere investorer i markedet. Det skyldes mange ting. Blandt andet er mange blevet formuende, når de har solgt deres bolig gennem mange år og måske er flyttet i noget mindre. Eller de har solgt deres virksomhed eller på anden vis oparbejdet noget, der begynder at ligne en formue. I takt med, at samfundet er blevet rigere, er der på den måde kommet flere til, som har en formue, de gerne vil have til at vokse. Og da bankerne er begyndt at opkræve negative renter på kundernes indeståender, er interessen for at investere pengene og undgå negative renter vokset yderligere.
Gruppen af folk, der kan have glæde af at bruge en investeringsrobot, er dermed stor og betydelig. Og der er tale om både store og små investorer. I praksis vil det dog ofte være de lidt mindre investorer, der bruger robotterne, fordi folk med store formuer ofte vil benytte en mere individualiseret rådgivning – eller måske selv arbejde direkte med deres investeringer. Og i praksis kan man investere alt fra 100 kroner til mange millioner, og mange unge er kunder hos robotterne.
En særlig gruppe, for hvem investeringsrobotterne kan være en god idé, er foreninger, som på forskellig vis kan have oparbejdet en formue. Driver en forening for eksempel en sportshal, en biograf eller andet, kan den have sparet op til senere investeringer. Her kan det være en fordel at investere formuen ved hjælp af en investeringsrobot, fordi investeringen typisk spredes og risikoen mindskes – samtidig med, at man kan få et afkast, som banken typisk ikke kan tilbyde.
Investeringsrobotter er kort sagt for alle, som har frie midler at investere, og som ikke selv ønsker eller kan investere formuen, eller ikke er i målgruppen for individuel investeringsrådgivning.
Hvor meget afkast kan en investeringsrobot give?
Afkastet fra investeringsrobotterne svinger typisk i takt med, hvordan investeringsmarkedet i øvrigt svinger. Det er ikke sådan, at robotterne lever deres liv ude af trit med markedets udsving i øvrigt. Når det er sagt, kan man opnå gode afkast med robotterne, og afkastene vil svinge alt efter, hvilke fonde investeringerne er gjort i. I et godt aktieår vil der således være store afkast i fonde, hvor andelen af aktier er høj, mens man i andre år kan have fordel af de lidt mindre, men mere stabile afkast i fonde med en høj andel af obligationer.
Man kan sige, at investeringsrobotterne er en nem og billig løsning for mange med deres automatiserede investeringer frem for at bruge aktiv formueforvaltning.
I et godt aktieår som for eksempel 2019 har investorer, som har investeret gennem eksempelvis Danske Banks June-robot, opnået kast på mellem 10% og 25%. Jyske Banks June-fonde gav op til 20%, og typisk ligger de bedste afkast i dette år på omkring 20% til 26%. Der er altså mulighed for at opnå rigtig gode afkast og dermed tjene meget på sine investeringer. Men vær opmærksom på, at afkastene hele tiden veksler, og i porteføljer med mange aktier og dermed større risiko kan afkastene svinge betydeligt.
Mange med en lidt mindre sum til investering vil ofte vælge at gå ind i markedet med høj risiko og på den måde have muligheden for at score en høj gevinst på den korte bane. Og dette kan være en rigtig god idé, hvis blot man gør sig risikoen klart og ikke nødvendigvis forventer, at man får et højt afkast.
Omkostninger ved at gå ind i en investering med en investeringsrobot ligger typisk fra 0,5% til et par procent, og dermed er det relativt billigt at investere på denne måde.
Hvilken er den bedste investeringsrobot?
Det kan være svært at pege på den bedste investeringsrobot, sådan umiddelbart. Det afhænger af flere ting. Du kan have nogle præferencer i forvejen, som gør, at du synes, at én robot er bedre end en anden, og du kan være mere eller mindre loyal over for dit pengeinstitut og dermed vælge ud fra dét. Men ellers må du se på de historiske afkast og vurdere de omkostninger, som er forbundet med at bruge de enkelte robotter. Husk dog: At en robot har givet gode afkast historisk set er ingen garanti for, at den også vil gøre det fremover!
Et andet parameter, når du skal vælge, hvilken investeringsrobot du vil gå i clinch med, er de regler for beskatning, som den er underkastet. For de fleste investeringsrobotter gælder, at de beskattes som kapitalindkomst. For andres vedkommende kan man komme ind under reglerne om beskatning af aktieindkomst. Det vil som oftest være en fordel. Vær opmærksom på, at der netop er fremlagt forslag fra regeringens side om ændrede regler for beskatning af aktieindkomst. Dette kan ændre sig ved denne vurdering, men det er for tidligt at sige noget om, hvordan reglerne bliver på sigt.
Samlet set må du se på:
- Omkostningerne ved at bruge robotten. Hvor ligger omkostningsprocenten? Det er ikke ligegyldigt, om du skal betale 0,75% eller 2,5% i omkostninger i forhold til din investering. Procenten kan variere inden for den enkelte robot alt efter, hvilken fond du investerer i.
- Historiske afkast. Se på, hvad robotten historisk har formået. Og husk at fortidens bedrifter ikke nødvendigvis gentages i fremtiden.
- Beskatning. Hvilke beskatningsregler er robotten underkastet, og hvad betyder det for den del af dit afkast, som du selv kan have rådighed over?
Se også på, hvor meget du skal investere for at deltage. Ofte er der et meget lavt krav, og det kan være en fordel for unge, som gerne vil prøve kræfter med investeringer, men ikke har en stor formue.
På svensk: Bästa fondroboten