Er LYSA’s investeringsrobot god eller dårlig?
Jeg har testet investeringsrobotten LYSA siden 2020. Jeg lagde ud med at investere 2700 kroner af mine egne penge, så jeg kunne give en velbegrundet anmeldelse af LYSA som investeringsrobot.
Jeg har imidlertid senere valgt at investere flere penge, da jeg synes, at LYSA er en fremragende investeringsrobot.
Er du ikke en erfaren investor, kan jeg varmt anbefale LYSA. Det er en simpel investeringsrobot for begyndere. Med mit link får du også 20% rabat på gebyrerne hos LYSA.
Lige nu: Få 20% rabat på fondsgebyret i 6 måneder i stedet for de foregående 3 måneder! (Kun gyldig for måneden!)
Du får her min ærlige bedømmelse af LYSA. Min anmeldelse kommer ind på, hvordan jeg selv har anvendt investeringsrobotten.
Jeg er kort og godt begejstret for LYSA, og det er dén investeringsrobot på dagens marked, som jeg bedst kan lide. Årsagen er primært, at den tilbyder både lave gebyrer og en simpel platform, der gør det muligt at investere i flere forskellige fonde.
Der er dog også visse ulemper ved LYSA…
Eftersom jeg selv har investeret i aktier og fonde siden 2013-2014, har jeg en god viden om området og har således også erfaringen til at bedømme, om LYSA reelt er en god eller dårlig investeringsrobot.

Anmeldelse af LYSA
4 ud af 5 mulige stjerner
Min bedømmelse af LYSA er, at det er en rigtig investeringsrobot for dig, som er nybegynder indenfor området. Du kan begynde at investere dine penge i fonde med meget lave gebyrer.
LYSA giver dig globalt en god blanding af aktier og obligationer – og til lave gebyrer, der bliver tilpasset dét risikoniveau, som investeringsrobotten anser for at være det mest passende til din investering.
- Forventet afkast hos LYSA: 5-10% årligt alt efter risikoniveau
- Anbefalet minimumsinvestering: 1000 kroner
- Brugervenlighed: 5/5
- Risiko: 3/5
- Samlet bedømmelse: 4,5/5
Sammenlign LYSA med andre investeringsrobotter i oversigten: Bedste investeringsrobotter
*Det indebærer en vis risiko at investere penge i investeringsrobotten LYSA. Du kan ikke forvente at få det samme afkast, som du måske allerede har fået tidligere via investeringsrobotten – der udstedes kort og godt ingen garantier for dit fremtidige afkast.
Fordele og ulemper ved LYSA
Fordele:
- LYSA er en af de billigste investeringsrobotter.
- Du kan indsætte penge via Klarna, bankoverførsel eller MobilePay.
- Det er nemt at investere via LYSA’s investeringsrobot, selvom du ikke tidligere har erfaring med området.
- LYSA sænker gebyrerne løbende, jo flere kunder der begynder at investere via LYSA.
- Du kan nemt skabe flere investeringskonti hos LYSA med forskellige risikoniveauer og tidshorisonter.
Ulemper:
- En andel af din investering kan blive obligationer, hvilket ikke er optimalt, hvis du har tænkt dig at investere over en længere tidshorisont (10+ år). Jeg kører selv udelukkende med aktier.
- Det kan være en smule uklart, hvilke fonde du investerer i, inden du har registreret dig og har et beløb stående på din konto.
- Du kan vælge at få et indekslignende afkast ved at investere fast i LYSA til et gebyr, der pt. ligger på 0,3% – der findes fonde med et tilsvarende/lavere gebyr.
Er LYSA et godt valg?
Jeg vurderer, at investeringsrobotten LYSA er et rigtig godt valg. Platformen fungerer perfekt til dig, som er nybegynder på området og ikke aner, hvilke fonde du skal investere i.
Hvis du imidlertid ikke har erfaring med at investere i fonde, ved du givetvis heller ikke, hvilken type risiko du skal vælge – og du fravælger derfor måske også det højeste risikoniveau. Dét er reelt set det eneste dårlige ved LYSA efter min mening.
Er du yngre, bør du investere over en længere tidsramme – og du bør næsten altid have en andel, der udgør 100% aktier i din investering.
Kort fortalt: Du bør vælge den højeste risikoprofil, hvis du vil begynde at investere i fonde. Det giver dig en økonomisk tryghed på længere sigt (som minimum 3-5 år). Og det giver dig samtidig det bedste afkast, hvis du vil begynde at investere gennem LYSA.
- LYSA er et godt valg til dig, der er nybegynder.
- LYSA’s investeringsrobot er anbefalelsesværdig, hvis du ikke har tidligere erfaring med at investere i fonde.
- Investeringsrobotten er særligt god, hvis du vil investere et mindre beløb på månedsbasis – og over en længere periode.
- Det eneste dårlige ved investeringsrobotten LYSA er, at du måske ikke vælger en høj risiko og derfor også får et lidt mere middelmådigt afkast over tid.
- LYSA er et godt valg til dig, der vil have lave gebyrer på din investering.
Fordele ved LYSA
Automatisk 3-trins risikofordeling
LYSA’s største fordel – og det samme gør sig gældende med andre investeringsrobotter – er risikospredningen. Risikoprofilen afgør andelen af obligationer vs. aktier. Hvert investeringsbeløb spredes desuden over flere forskellige indeksfonde, ligesom de balanceres i forhold til den ønskede fordeling.
Risikominimeringen løber således over 3 trin.
Billigt
Det totale gebyr ligger pt. på ca. 0,3% – en lav pris at betale, når du gerne selv vil undgå at skulle udvælge fondene og justere risikoen i forhold til din portefølje.
Opret flere konti
Muligheden for at oprette flere konti er en smart funktion, da du kan vælge forskellige risikoniveauer og tidsperspektiver for de enkelte konti.
Ulemper ved LYSA
Ofte får du en andel med obligationer
Ved at du som investor svarer på en række spørgsmål omkring f.eks. risikovillighed og investeringsbehov, kan LYSA give dig et investeringsforslag med forskellige aktier og obligationer, ved obligationer får du dit afkast i form af renter (også kaldet kupon).
Hvis du imidlertid blot misforstår ét enkelt spørgsmål, kan det indebære, at din investering kommer til at have en langt større andel med obligationer.
Historisk set har det altid været bedst at gå efter aktier – når det gælder langsigtede investeringer.
Du kan selv lave risikovurderingen
Selvom du betaler et lavt gebyr ved at gøre brug af LYSA, kan du sagtens lave en lignende risikovurdering uden LYSA. Det kan du gøre ved at investere i flere brede internationale indeksfonde og omplacere det indestående beløb et par gange om måneden.
Hvad er LYSA?
LYSA er Nordens største investeringsrobot. Det er en tjeneste, der indebærer, at du investerer i flere forskellige indeksfonde. Investeringen bliver foretaget på baggrund af dit ønskede risikoniveau og tidsrammen for investeringen.
Investering i fonde via en investeringsrobot handler kort og godt om at foretage en automatisk risikojusterende investering – det kaldes også populært for risikospredning.
- LYSA er en investeringsrobot, der hjælper med at investere dine penge i fonde – det er både nemt og enkelt.
- Du skal blot svare på et par spørgsmål om din privatøkonomi, og herefter vælger LYSA automatisk, hvilke fonde du bør investere i.
- Investeringsrobotten LYSA er omfattet af lave gebyrer – og det er optimalt, når du skal investere over en længere periode.
- LYSA sænker kontinuerligt gebyrerne, så du får flere penge med tiden.
- Du kan få din investering til at vokse med LYSA – helt uden problemer.
Risikoniveau – ud fra dine ønsker
Inden du kan oprette en konto hos LYSA, skal du besvare et par spørgsmål om dine økonomi samt dit generelle syn på investeringer og risikovillighed. Derefter præsenterer tjenesten dig for en fordeling mellem obligationer og aktier ud fra risikovilligheden.
Du kan løbende ændre på risikoniveauet og selve investeringen.
Risikospredning – flere indeksfonde
Grundtanken hos LYSA er, at det på sigt er bedre at få et afkast på niveau med indekset – end at slå aktiemarkedet nogle få år, og opnå et dårligere afkast i de andre år.
Når der investeres (enkeltkøb eller månedlig investering), bliver summen derfor automatisk fordelt på et stort antal indeksfonde, fordelt over flere forskellige markeder og regioner. På den måde skabes der en bred risikospredning – til en meget lav pris.
Risikooptimering – omfordeling af dit indehavende
Investeringsrobotten gennemgår også løbende dit indehavende og kontrollerer, at fordelingen mellem de forskellige fonde passer til de ønskede niveauer.
For eksempel kan én fond være steget væsentligt mere end andre, og i det tilfælde vil forskellige dele blive solgt fra, så den omtalte fond udgør lige så mange procent af porteføljen som planlagt.
Lysa = Automatisk risikoafbalanceret fondsinvestering – til meget lave priser.
Indeksbaseret forvaltning
LYSA gør brug af en indeksbaseret forvaltning, der bevirker, at investeringerne sker i et mix af forskellige internationale indeksfonde. Fordelene ved disse fonde er, at de har lavere gebyrer end de aktivt forvaltede fonde, samtidig med at risikoen bliver lavere, eftersom dette mix af indeksfonde ikke sigter mod én bestemt branche eller område.
Hvordan investerer du via LYSA?
Ønsker du at investere dine penge i fonde gennem LYSA, er det påkrævet, at du opretter en konto på platformen. Herefter kan du investere i fonde, som LYSA udvælger på baggrund af de spørgsmål, du besvarer i forbindelse med oprettelse af kontoen.
Jeg gennemgår her de trin, du skal gennemgå for at investere via LYSA.
Du kan åbne en gratis LYSA-konto, hvorefter der bliver oprettet en såkaldt investeringsprofil. Du skal blot klikke på funktionen ”Sign up”.
Indtast dernæst dine e-mailadresse, og følg instruktionerne. Du får mulighed for at se, hvilken fordeling mellem aktier/obligationer der bliver anbefalet af LYSA – ud fra dine økonomiske forhold.
Du skal besvare alle spørgsmål, inden du får præsenteret din portefølje – der oprettes login via MitID.
Porteføljegeneratoren fungerer på følgende måde:
1. Indtast oplysninger om økonomi og opsparing.
For at LYSA skal kunne udarbejde et passende investeringsforslag, skal du besvare spørgsmål omkring din økonomi, opsparing og risikovillighed.
- Din økonomi: Du skal bl.a. oplyse udbetalt løn efter skat, månedlige udgifter, opsparing og gæld.
- Dit syn på investeringer: Du skal her oplyse din risikovillighed, og over hvor lang tid du ønsker at investere.
- Investeringstype: Du kan vælge, om investeringen skal være globalt baseret i diverse virksomheder, eller om du udelukkende ønsker at investere i bæredygtige fonde, der følger bestemte etiske retningslinjer.
Udvalget af fonde bliver her mindre, og det skaber derfor også en noget mindre risikospredning (men den vil dog stadig være forholdsvis bred).
2. Få et investeringsforslag
LYSA præsenterer nu, hvor stor en andel obligationer/aktier der passer til den risikoprofil, du har oprettet. Se eksemplet nedenfor. Du kan også ændre fordelingen løbende.
Min anbefaling er, at du bl.a. får dannet dig et samlet overblik over gebyrer. LYSA kan vise dig de årlige udgifter for fordelingen, samt hvilke fonde porteføljen bliver opbygget af.
3. Personoplysninger & Oprettelse af konto
Når du er tilfreds med fordelingen af obligationer/aktier, kan du gå videre. Du kan bl.a. angive den bank, betalingen skal ske fra, og formålet med investeringen.
Du kan oprette kontoen ved at signere med MitID/NemID. Dernæst bliver der oprettet en konto, hvorefter de forskellige investeringer bliver foretaget.
4. Indskud – månedsbetalinger
Det er muligt at investere hos LYSA via engangs- eller månedsbetalinger. Du kan indsætte pengene via Klarna eller bankoverførsel, ligesom MobilePay også er en mulighed ved faste månedsbetalinger.
5. Ændre risikoniveauet løbende – årlig gennemgang
Det er muligt at ændre risikoniveauet og målfordelingen mellem aktier og obligationer. Det kan f.eks. ske, hvis dine økonomiske forhold ændrer sig.
Én gang årligt beder LYSA sine kunder om at opdatere sine oplysninger og syn på opsparingen. Det gør det også muligt at risikotilpasse dine investeringer.
6. Flere konti – forskellige risikoniveauer
Det er også muligt at oprette flere forskellige konti på samme login hos LYSA. Disse kan have vidt forskellige risikoniveauer og målsætninger. Det bliver derfor også nemmere at opdele investeringer til f.eks. pension, huskøb og buffer.
Afkast hos LYSA
Hvor højt et afkast du ender med, afhænger af udviklingen på aktiemarkedet, samt hvor stor en andel af aktier/obligationer porteføljen består af. Med en større andel af obligationer bliver risikoen lavere, men på længere sigt vil du også opnå et lavere afkast.
På hjemmesiden kan du eksperimentere med, hvor højt et afkast du får på baggrund af fordelingen mellem aktier/obligationer og løbetid.
Eftersom LYSA endnu ikke har været på markedet i 15 år (tjenesten startede først op i 2016), er det historiske afkast også udregnet på en teoretisk baggrund.
Med LYSA’s egen beregningsmodel fremgår det også ekstra tydeligt, at det på længere sigt bedre kan betale sig at gå efter aktier end obligationer.
Risikoen ved at investere gennem LYSA
Der er ingen egentlige ulemper ved at investere i fonde via LYSA. Du investerer på samme måde som med andre investeringsrobotter.
En af de eneste risici er, at der vælges en for stor andel obligationer af det beløb, du investerer. Alt efter hvordan du tolker et ord som risiko eller langsigtet investering, kan LYSA nemlig anbefale en større eller mindre obligationsandel i porteføljen.
Ønsker du en langsigtet investering, ser jeg ikke den store fidus i at have obligationer i porteføljen. Ønsker du at minimere risikoen, findes der andre investeringsalternativer med et bedre afkast – men uden at risikoen bliver mærkbart højere.
LYSA kan opfattes som en smule kedelig af dig, der er interesseret i aktiemarkedet og hellere vil opbygge din egen portefølje bestående af alt fra indeksfonde til enkelte aktier.
Gebyrer på LYSA
- LYSA’s gebyrer: LYSA opkræver pt. et max. gebyr på 0,24%. Det gør platformen til en af de billigere investeringsrobotter på det nordiske marked. Jo højere den investerede kapital er, desto lavere bliver gebyret. Det mindste gebyr ligger pt. på 0,150%.
- Fondsgebyr: Administrationsgebyr for de købte midler. LYSA investerer kun i fonde med meget lave administrationsgebyrer.
- Transaktionsgebyrer: For visse fonde opkræves der også gebyrer ved handel.
Eksempel:
En person investerer 40.000 kroner med målet om en tildeling af 100% aktier, 0% obligationer og et bæredygtigt fokus. Det samlede gebyr bliver årligt 0,367%.
Hvordan tjener LYSA penge?
LYSA opkræver på nuværende tidspunkt et max. gebyr på 0,24% af den kapital, der forvaltes gennem deres tjeneste. Eftersom de ikke modtager kickbacks fra fondsselskaberne, påvirkes de ikke til at investere i specifikke fonde. Det lyder måske begrænset med 0,24%, men i april 2021 havde investeringsrobotten over 10 milliarder i forvaltet kapital.
Det er en overskuelig, gennemsigtig og lav gebyrmodel, der primært passer til dig, der ønsker at investere passivt og langsigtet.
Vi modtager aldrig kickbacks eller kompensation fra andre end brugerne, og gebyret er det samme, uanset hvordan du vælger at investere gennem LYSA. (Kilde: Lysa.se)
Giver LYSA et dårligt afkast?
Har du fået et dårligt afkast via LYSA? I år har LYSA givet et flot afkast – på trods af et fald på det nordiske aktiemarked.
Hvis du har fået et dårligt afkast via LYSA over en længere periode, kan det skyldes, at obligationsandelen af din investering ganske enkelt er for stor – dels på grund af det usikre obligationsmarked samt de usikre forhold på verdensplan.
Hvis du har valgt en langsigtet investering hos LYSA, anbefaler jeg, at du har en højere andel af aktier end obligationer. Obligationer giver dig et langt mere stabilt afkast, men over tid vil du få det bedste afkast med en højere andel af aktier end obligationer.
Personligt består min investering hos LYSA af 100% aktier.

Tænk altid på, at en investering via LYSA er forbundet med en vis risiko – du er på ingen måde garanteret et positivt afkast år efter år. Nogle år får du et negativt afkast, men på længere sigt vil du som regel ende med et godt afkast.
Er LYSA et sikkert valg?
Ja, du kan betragte LYSA som en både sikker og enkel tjeneste. Det er ligeledes Nordens største investeringsrobot – set ud fra hvor stor en sum, der er blevet investeret.
Indskudsgaranti
Den kapital, der endnu ikke er investeret, er dækket af en statslig indskudsgaranti og opbevares på en konto hos Danske Bank. Skulle banken gå konkurs, tilbagebetaler Riksgälden automatisk det indskudte beløb og eventuelle obligationer.
Aktiver adskilt fra LYSA’ aktiver
De fondsandele, der købes, holdes adskilt fra LYSA’s egne aktiver. Det betyder, at du altid ejer fondsaktierne, uanset om LYSA skulle gå konkurs eller på anden måde er ude af stand til at drive tjenesten videre.
Investorbeskyttelse
Fondsandele, der bliver købt via LYSA, er omfattet af en svensk investorbeskyttelse. Denne beskyttelse træder i kraft, hvis det pågældende pengeinstitut går konkurs og ikke kan tilbagebetale kundernes aktiver, selvom de ifølge loven ikke må “blande deres egne aktiver med kundernes” (Riksgälden.se).
Tilfredshedsgaranti
Der kan ansøges om en udnyttelse af kundetilfredshedsgarantien, senest 100 dage efter, at kontoen er åbnet. Dette indebærer, at LYSA refunderer det administrationsgebyr, der er betalt inden for de seneste 90 dage. Garantien gælder for de brugere, der ikke er tilfredse med tjenesten og dermed ønsker at forlade platformen.
Login med MitID
Login sker med MitID præcis som med mange andre lignende tjenester.
Få udbetalt penge fra LYSA
Hvordan får du udbetalt penge fra LYSA?
Det er relativt simpelt at få udbetalt penge fra LYSA. Du skal forvente, at der går et par dage, før du får udbetalt dine penge fra LYSA.
Først skal du sælge dine andele i de respektive fonde. Det kan tage 1-2 bankdage. Du kan derefter få udbetalt pengene til din bankkonto fra LYSA.
Sådan får du udbetalt penge fra LYSA:
- Klik på “udbetaling”/”make a withdrawal”.
- Vælg, hvilken LYSA-konto du vil have udbetalt pengene fra.
- Vælg, hvilken konto du vil have overført pengene til – har du ikke angivet en konto, hvor pengene skal overføres til, kan du tilføje en ny (din bank).
- Indtast det beløb, du vil hæve fra din LYSA-konto.
- Hvis du ønsker at hæve en andel svarende til mere end 80% af din saldo på LYSA-kontoen, skal du hæve hele beløbet.
- Tryk på bekræft, og vent på, at dine penge bliver trukket fra din LYSA-konto
- Inden for 3 bankdage skal du have hævet pengene fra din LYSA-konto.
Opsummering – anmeldelse af LYSA
LYSA er en fantastisk investeringsrobot. Tjenesten er meget brugervenlig og skaber automatisk dén risikospredning, der kendetegner investeringsrobotter. Ved at du udelukkende investerer i indeksfonde, holdes administrationsgebyrerne nede, samtidig med at risikospredningen er høj. Dette skyldes en 3-trins risikohåndtering.
LYSA er et godt alternativ til dig, der vil investere passivt og langsigtet – gerne via månedlige investeringer. Kombinationen af lave gebyrer og langsigtede investeringer i indeksfonde er vindende og føles meget trygt.
Tjenesten kan også anvendes af dig, der er en aktiv investor – men her bør du primært bruge porteføljen som en base og dernæst ”krydre” den med valget af egne fonde, aktier eller andre aktiver.
Det negative er, at investeringsformen kan opfattes som lidt for passiv. Jeg kan til fulde forstå, at hvis man allerede er glad for at investere, vil man hellere sammensætte sin egen portefølje. Et interessant eksperiment kunne dog være, hvis disse personer også havde en mindre investeringskapital på LYSA-platformen, hvorefter man så kunne sammenligne investeringsrobottens afkast med egne investeringer over 10-15 år.
Det er få, der slår indekset på lang sigt.
LYSA rabat & tilbud
Vil du teste LYSA, kan du få 20% rabat på LYSA’s gebyrer de første måneder.
Når du begynder at investere i fonde via LYSA’s investeringsrobot, sparer du 20% på de forskellige gebyrer. Perfekt tilbud til dig, der vil teste investeringsrobotten.
Ønsker du at aktivere din rabat hos LYSA, kan du følge mit affiliate link og blive kunde på siden. Dét aktiverer rabatten hos LYSA, hvor du sparer på gebyrerne til dine investeringer.
- Gå til mit affiliate link.
- Indtast din e-mailadresse, og klik på ”Gå i gang”.
- Indtast dine resterende oplysninger.
- Få glæde af 20% rabat med mit tilbud hos LYSA.